A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Клішковецький опорний заклад освіти імені Леоніда Каденюка Клішковецької сільської ради

Звіт директора закладу за 2022-2023 н.р.

Дата: 09.08.2023 21:32
Кількість переглядів: 165

Фото без описуЗвіт директора  

Клішковецького ОЗО імені Леоніда Каденюка Клішковецької ТГ  перед громадськістю

 за 2022-2023 навчальний рік

 

                                                           Анатолій Козоріз

 

                                                Пріоритети та мета:

       Протягом  року діяльність закладу освіти була спрямована на реалізацію положень Законів України «Про освіту», «Повну загальну середню освіту», концепції НУШ та Державних стандартів освіти. Школа є безпосереднім інструментом виконання державного замовлення на освічених, знаючих та компетентних майбутніх творців свого життя та майбутнього нашої країни.  

 

                                                 Завдання  школи:

  • становлення конкурентоспроможної особистості, яка володіє ключовими компетентностями, що затребувані в кожній сфері інтелектуальної діяльності і готова навчатися впродовж усього  життя, самостійно вибирати і оновлювати професійний шлях;
  • створення розвивального освітнього середовища на основі педагогіки  та партнерства для реалізації сучасної моделі випускника.

 

« Компетентнісна  освіта  базується  на  філософії  успіху,  а  саме  –  успішність у житті, у професійній  діяльності  є  сьогодні  очікуваним результатом  і критерієм якості»  –  Закон України  «Про освіту»».

     «Дитині недостатньо дати лише знання. Ще важливо навчити  користуватися ними. Знання та вміння, взаємопов’язані з ціннісними  орієнтирами учня,  формують  його життєві компетентності, потрібні для успішної самореалізації  у  житті,  навчанні  та праці».  (Концепція НУШ)

     Головна мета – створити школу, в якій буде приємно навчатися, яка крім знань, даватиме учням компетентності та уміння прикладного характеру, які вони зможуть ефективно застосовувати з користю для себе, суспільства та країни впродовж всього життя.

Основна стратегічна цінність закладу - Опорний заклад освіти імені Л. Каденюка –школа взаєморозвитку та партнерства».

     Цінності школи:

     - здоров’я та безпека дитини, здоровий спосіб життя;

     - національна гідність, патріотизм;

     - ефективне   партнерство,   взаємодія  та  співпраця  усіх  учасників       освітнього процесу;

     - загальнолюдські цінності;

     - уміння вчитися протягом життя.

     Клішковецький опорний заклад освіти імені Леоніда Каденюка – це заклад з українською мовою навчання та поглибленим вивченням окремих предметів, що розташований в центральній частині села, в якому станом на 30.06.2023 року вересня навчалось 428 учнів у 21 класі. Наявна позитивна динаміка зміни кількості учнів – у 2021-22 навчальному році їх кількість була 402 учні. Звичайно , на кількість учнів вплинула війна, бо одна кількість дітей виїхала за кордон, а певну частину учнів становлять переселенці. Загальна площа всіх приміщень становить 2400 метрів квадратних-(основний корпус); 250 квадратних метрів – старий корпус, та 240 квадратних метрів – їдальня.  Загальна площа – 2890 метрів квадратних. Обладнано 24 класні кімнати : 1 кабінет математики,  1 кабінет фізики, 1 кабінет хімії, 1 кабінет біології, 1 кабінет географії, 1 кабінет української мови та літератури, 1 кабінет іноземної мови, 1 кабінет зарубіжної літератури,  1 кабінет ОБЖД, 1 кабінет психолога, ресурсна кімната, 1 кабінет «Захисту України», 1 кабінет історії, залу для занять з карате, та танцювальну залу, учительську.

         Обладнано 2 навчальні комп’ютерні класи з 20 комп’ютерами, та 6 ноутбуками, 2-ма проекторами.  На 1 робоче місце, оснащене комп’ютером, припадає 17 учнів 1-11 класів та 9 учнів 5-11 класів. Для організації якісного освітнього процесу всі навчальні кабінети оснащені ноутбуками, 3 мультимедійними дошками та засобами візуалізації (6 телевізорів ), 4 проекційними обладнаннями, 4 короткофокусними мультимедійними обладнаннями, 1 інтерактивною підлогою, принтерами та сканерами. Майже кожен вчитель забезпечений ноутбуком.

   Є сучасна спортивна зала площею 336 квадратних метрів, який обладнаний сучасним спортивним інвентарем та тренажерами. Також , обладнано 2 душові кімнати з туалетами.  1 актова зала , площею 100 квадратних метрів.

Методична робота

  Методична  робота закладу освіти та педагогічного колективу спрямована на реалізацію   методичної теми закладу: «Формування компетентної особистості шляхом створення інноваційно-освітнього простору в контексті вимог сучасної школи», орієнтована на підвищення науково-теоретичного і загальнокультурного рівня, поліпшення психолого-педагогічної підготовки та професійної майстерності педагогів, виховання у них готовності до самоосвіти, саморозвитку.

  Основними завданнями методичної роботи в закладі є:

- вирішення проблемних методичних тем закладу;

- сприяння виробленню у вчителів умінь і навичок самостійної роботи з метою безперервного підвищення своєї кваліфікації і вдосконалення педагогічної майстерності;

 - впровадження та використання психолого-педагогічної науки, передового досвіду, інноваційних та нових технологій,  проведення уроків і виховних заходів, новаторських пошуків;

- надання методичної допомоги педагогічним працівникам;

- вивчення якості викладання, рівня знань, умінь і практичних навичок здобувачів освіти;

- систематичне вивчення та аналіз навчальних планів, програм, підручників, посібників, нормативних та інструктивних документів, методичних рекомендацій, визначення конкретних шляхів їх реалізації з метою підвищення якості навчально-пізнавального та виховного процесу, проведення модульно-розвивальних, факультативних та інших занять позакласної і позашкільної роботи, покращення підсумків проведення ЗНО випускників.

Методична робота була організована відповідно структури:

- педагогічна рада;

- методична рада;

- міжшкільні методичні спільноти;

- творчі групи;

- методичні, проблемні семінари;

- наставництво.

Педагогічна рада протягом 2022/2023 навчального року розглядала важливі питання методичної роботи:

- «Навчальний поступ учня як індикатор якості освіти» ;

- Про підсумки класно-узагальнюючого моніторингу в 5 класі та рівень адаптації п’ятикласників до навчання в основній школі;

- «Система оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти ». (Круглий стіл);

- «Мета формувального оцінювання»;

- «Переваги формувального оцінювання»;

- «Самооцінювання і взаємооцінювання – складові формувального оцінювання»;

- «Зворотний зв'язок»;

- «Методи  розвитку вмінь та навичок самооцінювання»;

- «Взаємооцінювання як елемент формувального оцінювання» ;

- Про стан викладання, рівень навчальних досягнень та формування ключових та предметних компетенцій з історії у 5 класі;

- STEM-освіта – крок до майбутніх новаторів;

- Основні складові компетентностей учнів. Навчально-методичне та дидактичне забезпечення освітнього процесу, зорієнтованого на реалізацію компетентністного підходу.

- Робота вчителів у групах:

- Група 1. Формування ключових компетенцій на уроках гуманітарних дисциплін.

- Група 2. Форми роботи для формування ключових компетентностей на уроках природничо-математичних дисциплін.

- Групи 1 і 2: «Планування уроку: які прийоми застосувати для формування компетенцій».

- Вимоги до особистісних і професійних якостей сучасного вчителя.

- Завдання та вимоги до сучасного уроку. Розробка пам’ятки «Як зробити самоаналіз компетентнісного уроку».

- Підсумки підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2022 р.

- Визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічними працівниками у 2022 р.

- Затвердження орієнтовного плану підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2023 р.

- Особливості впровадження Державного стандарту базової середньої освіти з 1 вересня 2022 р. Затвердження базового навчального плану та модельних програм.

- Творчий звіт вчителів, які атестуються "Атестаційна вітальня"..

- Підсумки атестації педагогічних працівників закладу освіти в 2023 р.

- Про викладання навчальних предметів в умовах воєнного часу.

   Методична робота була спрямована на забезпечення належних умов для організації освітнього процесу учнів 5-х класів відповідно до вимог Державного стандарту базової середньої освіти. Опрацьовано Державний стандарт базової загальної середньої освіти та окреслено шляхи його реалізації. Забезпечено методичний і психологічний супровід впровадження в освітній процес нових Державних стандартів початкової та базової загальної середньої освіти. З цією метою проведено інструктивно-методичну нараду для вчителів, які викладають у 5-х класах за новими навчальними програмами. Забезпечено ознайомлення членів педагогічного колективу з інструктивно-методичними рекомендаціями щодо впровадження Державного стандарту базової середньої освіти 5 класу, рекомендацій щодо ведення шкільної документації. На засіданнях ММС розглянуто Методичні рекомендації оцінювання навчальних досягнень учнів 5 класу, опрацьовано нормативно-правові документи щодо організації оцінювання в основній і старшій школі. Протягом методичного тижня 22.08.2022-29.08.2022 р. проведено Інструктаж щодо ведення і заповнення класних журналів; опрацьовано методику проведення першого уроку; опрацьовано з педагогічним колективом матеріали, розміщених на сайті МОН України та сайті закладу освіти щодо протидії булінгу.

Курси та атестація педагогічних працівників.

   Зміст методичної та освітньої роботи визначається річним планом роботи  й узгоджується з колективними і індивідуальними заходами підвищення кваліфікації, що проводяться поза закладом, з атестацією педагогічних кадрів.

   Усі педагоги впродовж  року проходять курси підвищення кваліфікації при ІППОЧО, Чернівецькому національному університеті, на інтернет-платформах Еd-ERA, PROMETEUS, Всеосвіта тощо.

  36 педпрацівників взяти участь у XIV Міжнародній програмі підвищення кваліфікації керівників закладів освіти і науки та отримали Міжнародний Сертифікат Міжнародна програма підвищення кваліфікації | World History: Famous Personalities (whfpdubai.com) .

Освітній процес  в нашому навчальному закладі забезпечували 57 вчителів, з них :

  1 – «Заслужений вчитель України»;

 10 –  мають педагогічне звання  «учитель-методист»;

 11  –  педагогічне звання  «старший учитель»;

27  –  мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії»;

  5 –  кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії»;

 8  -  кваліфікаційну категорію «спеціаліст другої категорії»;

  17   кваліфікаційну категорію «спеціаліст».

  Протягом навчального року проводилась заходи по  атестації педагогічних працівників згідно  плану. Рішенням атестаційної комісії  атестовано 15 педагогів. З них:

  •  3 атестовано як такі,  що відповідають раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «спеціаліст» ;
  • 3 педагогам присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст другої  категорії» ;
  • 2 педагогам присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» ;
  • 2 педагоги атестовані на підтвердження раніше присвоєній категорії  «спеціаліст вищої категорії» та педагогічного звання «старший вчитель»;
  • 2 педагогів атестовані на відповідність раніше присвоєній кваліфікаційній категорії  «спеціаліст вищої категорії» та присвоєння педагогічного звання «старший вчитель»;
  • 1  підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «практичний психолог-методист» ;
  • 1 педагогу підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «педагог-організатор методист»;
  • 1 педагогу підтверджено раніше присвоєну кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «вчитель-методист».     

Вчитель фізичної культури Кушнір Галина Андріївна прийняла участь в професійному  конкурсі «Учитель року 2022» на обласному етапі, за що при проходженні атестації була відмічена атестаційною комісією ІІ рівня.

       У 2022-2023 році педагогічний колектив школи підвищував професійну майстерність і кваліфікацію. Згідно річного плану фахової підготовки пройшли курси підвищення кваліфікації  49 педагогічних  працівників і  отримали про це відповідні свідоцтва. 36 вчителів пройшли міжнародні курси підвищення кваліфікації.

3 учителів англійської  мови  вже отримали  сертифікати  Британської  Ради в Україні для навчання учнів 5-9-х класів в умовах реформування іншомовної галузі освіти відповідно положень Концепції «Нова українська школа». 

  У ході проведення атестації педагогічних працівників організовано вивчення системи роботи вчителів, які атестуються. Під час вивчення системи роботи вчителів проаналізовано такі напрями роботи:

1.Виконання вчителем статуту закладу освіти та правил внутрішнього трудового розпорядку

2.Планування вчителем навчально-виховної роботи

3.Стан календарного планування

- відповідність планування вимогам навчальних програм;

- доцільність розподілу тем за тематичними оцінюваннями;

- передбачення форм проведення тематичних оцінювань;

- наявність у плануванні власного елемента новизни;

- стан поурочного планування, його якість і систематичність;

- планування позакласної роботи з предмета;

- якість планування виховної роботи

4.Виконання вчителем навчальних програм:

- зіставлення календарних планів із записами у класних журналах, зошитах, щоденниках учнів і календарним плануванням;

-стан виконання графічних, контрольних, практичних, лабораторних робіт, робіт з розвитку зв’язного мовлення, творчих робіт тощо;

5.Якість навчального процесу:

- рівень перебудови навчального процесу на засадах гуманізму, демократизму й особистісної орієнтації;

- ступінь реалізації навчальних, виховних і розвивальних завдань уроку;

- раціональність вибору структури уроку;

- оптимальність застосування форм, засобів і методів роботи на різних етапах уроку;

- стан роботи з підвищення розумової та пізнавальної діяльності школярів;

- стан диференціації та індивідуалізації навчальної діяльності школярів на різних етапах уроку;

- рівень з’ясування причин неуспішності та стан роботи щодо її подолання;

- рівень матеріально-технічного забезпечення навчального процесу;

- стан використання наочності, роздаткового матеріалу, демонстраційного експерименту та технічних засобів навчання, у т. ч. мультимедійного;

- зміст, обсяг, диференціація, пояснення та своєчасність подачі домашнього завдання;

- ефективність упровадження інноваційних технологій;

- якість контрольно-оцінювальної діяльності вчителя.

6.Рівень інтересу учнів до предмета:

- наявність системи роботи вчителя з виховання у школярів інтересу до предмета; - організація індивідуальної роботи з обдарованими дітьми - планомірність і ефективність роботи з формування у школярів загальнонавчальних і предметних навчальних компетентностей;

- рівень сформованості в учнів умінь самостійно застосовувати знання на практиці.

7.Стан ведення учнівських зошитів:

- періодичність і якість перевірки зошитів, організація роботи над помилками;

- система письмових робіт, питома вага самостійних і творчих робіт;

- співвідношення об’єму виконаних робіт у класі та вдома; - відзначення кращих учнівських зошитів;

- каліграфія учнів.

8.Рівень навчальних досягнень учнів:

- якість усних відповідей, а також письмових, лабораторних і практичних робіт; - усвідомленість, глибина та міцність засвоєння знань;

- уміння застосовувати набуті знання на практиці у стандартних і нестандартних ситуаціях;

- об’єктивність оцінювання навчальних досягнень школярів.

9. Ведення класних журналів, журналів гурткової роботи, журналів індивідуальних занять зі школярами.

10. Стан виховної роботи на уроках, у позакласній і позашкільній діяльності;

організація індивідуальної виховної роботи.

11. Результативність виховної роботи:

- рівень вихованості школярів;

- стан відвідування закладу освіти;

- поведінка на уроках, перервах, у громадських місцях і вдома;

- ставлення до навчальних і трудових обов’язків; участь у громадській роботі;

- рівень підготовки до життя;

- рівень соціальної адаптації;

- стан збереження шкільного майна тощо.

12. Самоосвітня робота вчителя:

- робота над проєктом чи проблемою;

- фіксація вивченого та форми його впровадження;

- участь у методичній роботі;

- участь у педагогічних конкурсах, виставках тощо;

- участь у засіданні педагогічних рад, нарадах при директорі тощо;

- наявність друкованих матеріалів;

- відвідування уроків, позакласних заходів інших вчителів.

   На базі закладу освіти, у лютому 2023 року,  в рамках методичної роботи відділу освіти, молоді та спорту, культури, туризму і соціального захисту населення Клішковецької  сільської ради  було проведено науково-методичний семінар в рамках роботи 10  міжшкільних методичних спільнот щодо впровадження методичної проблеми закладу освіти  .

   Вчителі закладу освіти впроваджують наукові ідеї і розробки в практику освітнього процесу. Зокрема у викладанні навчальних предметів застосовуються платформи «Нові знання», «На урок», для іноземних мов в ліцеї застосовуються онлайн платформи видавництва PearsonMyEnglishLab та MyGrammarLab).

Завдання на наступний рік:

1.Активізувати роботу методичних міжшкільних спільнот закладу щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти. (Протягом року)

2.Впроваджувати в освітній процес сучасні тренди в освіті, інноваційні методи навчання, компетентнісний та особистісно орієнтований підходи, формувальне, взаємо і самооцінювання, критичне мислення, медіа грамотність, ідеї НУШ. Організувати методичні заходи щодо організації якісного навчання з використанням технологій дистанційного навчання

3.Працювати над дієвою організацією підвищення професійної майстерності відповідно до річного плану підвищення кваліфікації вчителів. (Протягом року)

4. Організувати самоосвітню діяльність педагогічних працівників у міжкурсовий період. Планування самоосвітньої діяльності здійснювати у відповідності до плану науково – методичної роботи закладу освіти, річного плану підвищення кваліфікації, графіка атестації та курсової перепідготовки вчителів.

                                         Навчання та результативністьта результативність

        Протягом  2022-2023  навчального року заклад освіти  працював  згідно Річного плану роботи щодо реалізації Освітньої програми на навчальний рік та Стратегії розвитку навчального закладу.

Станом на 27.05.2023 року в школі навчається 429 учнів, з них в початковій школі  –  208  учні,  в основній школі  –  172 учнів, старшій школі  – 49 учні.

 

Паралель

Кількість класів

Кількість учнів

Профіль/ поглиблене вивчення

1-і

2 класи

47 учнів

 

2-і

3 класи

56 учнів

 

3-і

2 класи

42 учнів

 

4-і

3 класи

59 учнів

 

5-і

2 класи

33 учнів

 

6-і

2 класи

37 учнів

 

7-і

1 клас

28 учнів

 

8-і

2 класи

37 учнів

 

 

9-і

2 класи

37 учнів

 

 

10-і

1 клас

26 учнів

26 учні  – філологічний профіль –  українська та англійська мова;

11-й

1 клас

23 учнів

23 учнів  – філологічний профіль –  українська та англійська мова;

 

                         На 2022-2023 навчальний рік у школі:

  • десять класів початкової школи працювали за програмою НУШ-2 ;
  • два  класи – профільні, філологічний напрямок (українська та англійська мови).

     З метою виявлення рівня знань учнів з навчальних предметів протягом навчального року проводилися моніторингові дослідження рівня навчальних досягнень учнів. Підсумки дослідження проаналізовані на нарадах та відображені у відповідних  наказах по школі, обговорені на засіданні  педагогічної   ради  та  прийняті управлінські  рішення,  спрямовані на підвищення  рівня  навчальних досягнень учнів школи.

Показники моніторингових досліджень

     У 2022/2023 навчальному році організація освітнього процесу в початкових класах здійснювалася на засадах Концепції «Нова українська школа» та спрямовувалася на реалізацію Державного стандарту початкової освіти з урахуванням викликів часу.

Пріоритетним завданням було організаційне забезпечення таких напрямів освітньої діяльності:

- організація освітнього процесу в умовах очної/змішаної форм навчання;

- підвищення результатів навчання учнів 1-4 класів засобами компетентнісно-орієнтованого навчання на засадах індивідуального й диференційованого підходів;

- посилення національно-патріотичного виховання, формування громадянської позиції;

- посилення заходів безпеки життєдіяльності.

Освітня програма початкової школи розроблена на основі оновлених типових освітніх програм для учнів 1-2 та 3-4 класів закладів загальної середньої освіти, розроблених під керівництвом О. Я. Савченко, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 12.08. 2022 р. № 743. Реалізацію типових освітніх програм для 1-2, 3-4 класів забезпечували підручники з грифом «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». Під час змішаного навчання в 3-4 класах учителі слідкували за дотриманням правил безпечної роботи з комп’ютером, виконанням спеціальних вправ для зняття втоми очей, напруги тіла під час сидіння тощо.

Педагогічні працівники, які здійснюють освітню діяльність у початковій школі, мали право на академічну свободу, у тому числі свободу викладання, право на вільний вибір форм, методів і засобів навчання, освітніх методик і технологій відповідно до освітньої програми закладу освіти.

З метою створення психологічно комфортної атмосфери в класному колективі, актуалізації в учнів мотивації до навчальної діяльності вчителі проводили ранкові зустрічі, знайомлячи учнів з правилами дій в період надзвичайних ситуацій, у тому числі в період воєнного часу. Актуальними були також теми особистої безпеки в умовах загрози та виникнення надзвичайної ситуації, користування засобами захисту від її наслідків, вивчення правил пожежної, мінної безпеки та основ цивільного захисту. Для опрацювання зазначених тем організовувалися ситуаційно-рольові ігри, виконання практичних вправ (тренінги) на засвоєння алгоритмів дій під час небезпеки, у тому числі дій за сигналами оповіщення цивільного захисту.

У 1–4 класах здійснювалося формувальне та підсумкове (річне) оцінювання. Вибір форм, способів, видів оцінювання залежав від дидактичної мети, етапу опанування програмовим матеріалом, особливостей змісту предмета вивчення, інтегрованого курсу, навчальних можливостей здобувачів освіти. Результат оцінювання навчальних досягнень учнів 1–2 класів виражався вербальною оцінкою (оцінювальним судженням). У 3–4 класах за рішенням педагогічної ради використовувалася як вербальна, так і рівнева оцінка, яка є оцінювальним судженням із зазначенням рівня результату навчання.

У межах формувального оцінювання за результатами опанування певної програмової теми протягом навчального року вчителі проводили тематичні діагностувальні роботи з метою визначення якісних і кількісних характеристик оволодіння певною частиною навчального матеріалу; виявлення утруднень в навчальній діяльності учнів, коригування освітнього процесу та (за потреби) внесення коректив до календарно-тематичного планування.

Фіксацію результатів оцінювання навчальних досягнень учнів вчителі здійснювали відповідно до Методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, що затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 13.07.2021 № 813.

 

  • Початковий рівень  сформованості  –  0%;
  • Середній рівень – 28 – 27,5 %;
  • Достатній рівень –38 – 37,3%;
  • Високий рівень – 36 – 35,3%.

 

Фото без опису

       219 учень 5-11 класів оцінювались з навчальних предметів інваріантної складової і продемонстрували результати, що відповідають рівням:

  • Початковий рівень  – 5 учнів – 2%;
  • Середній рівень – 90 – 41 %;
  • Достатній рівень –78 – 35,6%;
  • Високий рівень – 46 – 21%.

 

Фото без опису

       58 учнів нагороджено  грамотою  «За  високі  досягнення у навчанні»,  4 учнів 9-х класів. 3 учнів 9 –х класів та 2 учнів 11 класу нагороджені Почесною грамотою «За особливі успіхи у вивченні окремих предметів» з англійської мови, історії та мистецтва. 10 учнів 9-х класів отримали свідоцтво про здобуття базової середньої освіти з відзнакою.  5 учнів  11 класу відзначені   Золотою  медаллю  «За високі успіхи у навчанні»  та 3 – Срібною медаллю  «За високі успіхи у навчанні», серед яких 1 учениця із числа внутрішньо переміщених осіб. 

  Результати аналізу рівня успішності учнів 5-11 класів на кінець 2022-2023 навчального року свідчать про переважно середній рівень засвоєння програмового матеріалу здобувачами освіти а рівень сформованості кожного навчального предмету в учнів 3-4 класів – переважно достатній .

 Крім  того, у закладі освіти   організовано навчання за  індивідуальною  формою  , за якою навчались  52 учнів, з них:

  • За сімейною  (домашньою)  формою    50 учнів;
  • За індивідуальною  формою  (педагогічний  патронаж)  –  2 учні.

       Протягом навчального року у школі було організовано інклюзивне навчання учнів 9 інклюзивних  класів, у яких навчається 12 дітей  з особливими освітніми потребами (в подальшому ООП).  Для успішної організації освітнього процесу всі учні з особливими освітніми потребами працюють з асистентами вчителя. Підготовлені профільні фахівці для проведення корекційно-розвиткових занять: практичний психолог, соціальний педагог, вчитель-дефектолог, 2 вчителі-логопеди. Двоє педагогів мають другу освіту психолога . 

       Оснащений кабінет практичного психолога, ресурсна кімната для  корекційно-розвиткових занять.. Діти, які охоплені інклюзивним навчанням, навчаються за освітньою програмою закладу освіти адаптованою чи модифікованою (відповідно до рівня потреб дитини, визначених  спільно з фахівцями ІРЦ та батьками учнів у січні 2023 року на засіданнях Команд супроводу) з корекційно-розвитковим складником згідно нозології. Їм надавали послуги корекційно-розвиткових занять, зокрема: вчителі – логопеди, вчитель-дефектолог, практичний психолог.

        Протягом навчального  року  команда психолого-педагогічного супроводу працювала над створенням Індивідуальних програм навчання для дітей з  ООП. Було проведено два розширених спільних  засідання за участю адміністрації та колективу вчителів, батьків учнів з ООП з КУ Клішковецьким інклюзивно-ресурсним центром по визначенню рівня підтримки для цих же учнів відповідно до  Постанови Кабінету Міністрів України № 597 від 15.09.2021, який набрав чинності з 01.01.2022 року. Співпраця між батьками, педагогами, корекційними  педагогами, учнями з ООП та фахівцями ІРЦ була системною та продуктивною. Організація роботи із дітьми з ООП, які навчались на педагогічному патронажі, була дієвою і практично спрямованою.

У межах подальшого впровадження та розбудови інклюзивної освіти, надання підтримки батькам та учням, у січні 2023 року проведено круглий стіл, на якому були присутні: працівник відділу соціального захисту  Чорнобай О.О. та  представники відділу освіти Коваль А.С. та Боярин А.М. Вони зустрілися з батьками, вчителями та адміністрацією школи, обговорили нагальні питання, напрацювали подальшу стратегію співпраці.  Був відзначений значний якісний рівень організації роботи по створенню інклюзивного простору для дітей з особливими освітніми потребами в нашій школі.

У рамках реалізації Національної стратегії із створення без бар'єрного простору в Україні на  період до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р пріоритетними завданнями  залишаються  створення рівних  можливостей  та вільного доступу до освіти, задоволення особливих освітніх потреб всіх учасників освітнього процесу, створення інклюзивного освітнього середовища, тому створення відповідної  матеріально-технічної  бази стало головним питанням  на декілька років. Для навчального закладу були виділені кошти на покращення матеріально-технічної бази інклюзивного навчання, та зроблені відповідні замовлення. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку забезпечення допоміжними засобами для навчання осіб з особливими освітніми потребами в закладах освіти»,  заклад закуповує допоміжні засоби для спільного користування дітей з ООП, як тільки кошти заходять із державного чи місцевого бюджетів.

  Протягом навчального року  у школі було організоване навчання за сімейною (домашньою) формою навчання для учнів у 1-11 класах, чиї батьки висловили бажання самостійно організувати навчання вдома і нести відповідальність за освітній процес своїх дітей. Такі учні працювали за програмою закладу та відповідно узгодженого графіку складали  діагностичні роботи. Вчителі, що працювали у таких класах відслідковували навчальний прогрес учнів, вчасно співпрацювати з сім’ями та вихованцями. Також протягом навчального було організоване індивідуальне навчання у вигляді педагогічного  патронажу для двох учнів. Для даної категорії,  як діти з ООП, організовано  корекційно-розвиткову складову, де з ними працювали практичний психолог та вчителі-логопеди та вчитель-дефектолог. З вищевказаними категоріями учнів велась системна освітня індивідуальна робота, здійснювався психологічний супровід,  проводились корекційні заняття.

   Адміністрацією та колективом закладу освіти проводилась системна багаторівнева співпраця з батьками учнів з ООП, інклюзивно-ресурсним центром, фахівцями та спеціалістами на предмет задоволення особливих освітніх потреб наших учнів.

          У зв’язку з змінами структури навчального року через пандемію та введенням в Україні воєнного стану освітній процес здійснювався з застосуванням технологій дистанційного навчання.  Для організації якісного освітнього процесу вчителі школи  пройшли навчання щодо  використання хмарних технологій та було впроваджено роботу на платформі G-Suite for Education (пакет спеціалізованого хмарного програмного забезпечення й інструментів для спільної роботи від компанії Google, в який входять такі популярні веб-застосунки, як Gmail, Google Диск, Google Meet, Google Календар, Google Документи, Google Таблиці, Google Презентації, Google Sites, Google Classrooom).  Для здійснення оцінювання навчальних досягнень учнів та зворотнього зв’язку з батьками під час освітнього процесу з застосуванням технологій дистанційного навчання використовували Google Classrooom та соцмережу Viber.   Використання даних платформ дозволило уникнути вимушених перерв в освітньому процесі, зробити навчання більш доступним, сучасним та ефективним. Незважаючи на позитивну динаміку цього процесу, були  ряд труднощів для дітей, які через оголошення воєнного стану перебували за кордоном.

 З метою забезпечення виконання навчальних планів та  програм,  повного опанування навчального матеріалу вчителями було здійснено відповідне  коригування календарних планів, ущільнення навчального матеріалу та інтенсифікація освітнього процесу. Учителями були застосовані різні способи ущільнення  навчального матеріалу, а саме об’єднання навчальних тем,  винесення  на  оглядове та  самостійне  опрацювання  окремих з них, інтеграція вивчення певних  тем у межах інших  навчальних  предметів, зменшення  кількості  навчального  часу  для проведення узагальнюючих занять, зменшення кількості годин на теми, які не викликали труднощів у вивченні, але програми були виконані повністю без будь-яких винятків. Адміністрація школи ефективно та доцільно організовувала освітній процес із застосуванням технологій дистанційного навчання. Більше 90% уроків, проведених дистанційно,  здійснювались  в  синхронному  режимі.

         У зв’язку із оголошенням воєнного стану, з 24 лютого 2022 року, до закладу освіти   прибули діти із зон бойових дій та  тимчасово окупованих територій.  На завершення навчального року навчались 17 дітей із внутрішньо переміщених сімей. З них:

  • 10 учнів початкової школи;
  • 5 учнів  основної  школи ;
  • 2 учнів старшої школи, 1 з них свідоцтво про повну загальну середню освіту з відзнакою, отримала у нашому закладі, це випускниця  Найденко Валерія  –  нагороджена  Срібною медаллю «За високі досягнення у навчанні».

Завдяки співпраці з Міжнародним Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та підтримці територіальної влади закладом освіти проведено заходи та благодійні акції для дітей із внутрішньо переміщених сімей, серед них подарунки безпосередньо для кожної дитини. Школі була надана значна  цільова допомога від фонду ЮНІСЕФ (детальніше про проєкт в додатку до звіту).

 

   На базі нашого освітнього закладу був проведений методичний  флеш-семінар «ОЗО імені Л. Каденюка – заклад життєвого успіху», в якому взяли участь педагоги 10-ти методичних спільнот.

 Також, у 2023 році силами вчителів нашого закладу організовано та проведено спортивні змагання серед шкіл територіальної громади з:

  • Волейболу(дівчата);
  • Волейболу(хлопці);
  • Легкої атлетики;
  • Стрільби з пневматичної гвинтівки;
  • Військово-патріотична гра «Сокіл-Джура».

Серед інших заходів , які проводились в школі Л. Каденюка , слід відмітити такі, як:

   -  Презентація книг письменника Георгія Боти «Долі землі, вогню і води»;

   -  Виставка мистецьких робіт дітей-переселенців «Дитинство, яке перевернула війна».

        Крім цього, на педагогічних радах досить послідовно, детально і предметно розглядались питання щодо організації безпечного освітнього середовища в умовах пандемії та оголошення воєнного стану, де педагогічні працівники одержали рекомендації щодо формування психологічно здорового мікроклімату,  психологічної  підтримки  всіх здобувачів освіти. Особливе місце посіла педагогічна рада щодо організації освітнього процесу за технологіями дистанційного навчання в умовах воєнного стану. Досить методично, спрямовано вчили педагогів формам і методам проведення підсумкового оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти на кінець 2022-2023 навчального року в умовах воєнного стану. Обговорювались питання організованого завершення навчального року,  відповідно  норм  та  рекомендацій чинного  законодавства:

  • Закону України «Про повну загальну середню освіту»;
  •  Закону України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері освіти» (24.03.2022 № 5157-IX);
  •   Порядку переведення учнів (вихованців) закладу загальної середньої освіти до наступного класу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 14.07.2015 № 762 (зі змінами), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30 липня 2015 р. за № 924/27369;
  •  наказів Міністерства освіти і науки України:

- від 11 січня 2023 року № 19 «Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2022/2023 навчальному році», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26 січня 2023 року за № 167/39223;

  • від 28.03.2022 № 274   «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні»;
  • № 563 від 15 травня 2023 року «Про затвердження методичних рекомендацій

щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах

воєнного стану в Україні».

 Протягом навчального року робота  педагогічного  колективу була  спрямована та акцентована на ефективне впровадження в освітній простір навчального закладу таких  важливих для освітньої діяльності питань та пріоритетів:

  • Здійснення  імплементації  Закону України  «Про освіту» як ядра реформи в освіті;
  • Забезпечення ефективності освітніх та управлінських процесів, систематичне підвищення наукового рівня викладання основ наук з використанням ефективних освітніх технологій з метою забезпечення якості освітнього процесу,  формування ключових компетентностей , які сприяють всебічному розвитку особистості учнів для дотримання принципів  «Нової української школи»;
  • Посилення відповідальності кожного вчителя за якість освітнього процесу, об'єктивності оцінювання навчальних досягнень учнів, опрацювання  критерій оцінювання  освітніх та управлінських процесів закладу  та  внутрішньої  системи  забезпечення  якості освіти;
  • Забезпечення реалізації політики  академічної  доброчесності в освітній процес;
  • Налагодження системи роз’яснювальної роботи з батьками щодо особливостей оцінювання результатів навчання та процесу їх досягнення;
  •  Продовження  системної роботи колективу щодо забезпечення наступності в навчанні між початковою  і  базовою, базовою і старшою школою;
  • Продовження  системної роботи в інклюзивних класах із дітьми з  особливими  освітніми  потребами  на  шляху до  забезпечення  рівного доступу до якісної освіти, забезпечити освітній простір вільний від дискримінації та насильства.

          Вищевказані питання організації ефективної роботи  навчального закладу знайшли своє відображення в рішеннях педагогічних рад, наказах, та відповідних управлінських рішеннях і заходах, які позитивно і динамічно впливали на  якість організації освітнього простору нашої школи.

У зв’язку карантинними обмеженнями та  воєнним  станом, все-таки ще  цілий ряд заходів  не був проведений у такій формі та такому обсязі як планувалось.

Робота з обдарованими дітьми

Окремо слід відзначити роботу  педагогів  із обдарованими учнями. З цією метою реалізації стратегії закладу щодо роботи з обдарованими учнями протягом листопада-грудня 2022 року був проведений І етап (шкільний) Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових навчальних дисциплін.

У  І етапі взяли участь  157 учнів, що складає 83,5% від загальної кількості учнів 6 - 11 класів. І етап ( шкільний) Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових навчальних дисциплін пройшов організовано. Проведенню олімпіад передувала  інструктивно-методична  нарада з інструктажу вчителів предметників, де  було розглянуто питання  про дотримання чинного Положення про проведення І етапу Всеукраїнських олімпіад, про необхідність залучення  до участі в предметних олімпіадах усіх бажаючих та обдарованих учнів, а також про гласність проведення заходу та дотримання академічної доброчесності. Олімпіади проводилися відповідно до графіка. В цілому відсотковий показник учасників шкільних олімпіад  підвищився порівняно з попередніми  навчальними  роками. 

У  ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових навчальних дисциплін команда учнів-переможців представляла заклад освіти у кількості 60 учнів. Кількість перемог на ІІ етапі Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін становить – 46 ( 24 - І місце, 16 - ІІ місця, 6 - ІІІ місць), що складає 56,2%.  На ІІІ (обласному ) етапі учнівських олімпіад з базових  дисциплін  шкільна  команда  виборола сім призових місця – 4 - третіх , 2- других та  1- перше місце.  

 

Прізвище ім`я учня

Клас

Предмет

Вчителі

ІІ етап місце

ІІІ етап місце

Подря Юрій Юрійович

11

Англійська мова

Тимко Ольга Григорівна

І

І 

Герман Дмитро Володимирович

11

Екологія

Гуцул Оксана Василівна

І

ІІ 

Портер Барбара-Анна Дейвідівна

9-А

Англійська мова

Тимко Ольга Григорівна

І

ІІ 

Подря Юрій Юрійович

11

Інформаційні технології

Горбатюк Катерина Михайлівна

І

ІІІ 

Гуцул Дарина Рустамівна

9-Б

Хімія

Шовган Марія Іванівна

І

ІІІ

Івіанічек Ростислав Андрійович

8-А

Англійська мова

Тимко Ольга Григорівна

І

ІІІ

Гуцул Даріна Рустамівна

9-Б

Історія

Ротар Марія Миколаївна

І

ІІІ

 

Учні закладу освіти стали переможцями  ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН:

Прізвище ім’я учня

Клас

Секція, тема роботи

Вчителі

ІІ

етап

місце

Гончарук Аріна

 9-Б

Психологія «Стрес та розвиток стресостійкості»

Музика Віта Ігорівна

 І

Гуцул Даріна

9-Б

Історія України «Довга дорога додому:репресії»

Ротар Марія Миколаївна

 ІІ

Попова Діана

10

Історичне краєзнавство «Бойовий шлях УСС»

Ротар Наталія Григорівна

 ІІ

Горбан Адріана

9-Б

Хімія «Вплив харчових добавок на організм людини»

Шовган Марія Іванівна

ІІІ

Ротар Олександр

10

Мистецтвознавство «Життя і творчий шлях В.К. Фокшука»

Біла Люся Анатоліївна

Мельник Вікторія Максимівна

ІІІ

Карвацький Олег

10

Астрономія «Адаптація Л.К.Каденюка до невагомості у космосі»

Танащук Яна Василівна

ІІІ

 

        Учні нашого ОЗО є активними  слухачами Буковинської  Малої академії наук учнівської молоді (шкільне наукове товариство « Спектр»). На ІІ етапі конкурсу- захисту науково-дослідницьких робіт БМАНУМ вони досягли гарних результатів:

п/п

Прізвище та ім ,я учня та

керівника

 

Клас

Тема роботи

Секція

Заочне оцінювання

 

 

20

Постер

 

 

 

45

Наукова конферен-ція

 

35

Загальна

кількість

балів

 

100

Місце

1.

Гончарук Аріна

(Музика В.І.)

 

9-б

Стрес та розвиток стресостій-кості в підлітків

Психологія

16,3

40

33,7

90

І

2.

Гуцул Дарина

 

(Ротар М.М.)

9-б

Довга дорога додому: репресії населення нашого краю в радянський період ( на прикладі сіл Клішківці та Гордівці)

 

Історія України

16,3

36,225

28,175

80,7

ІІ

3.

Попова Діана

 

(Ротар Н.Г)

10

Бойовий шлях УСС та їх діяльність: сторінками унікальної приватної колекції                 О.Є. Кагляна

 

Історичне краєзнав -ство

17,6

29,05

37,35

84

ІІ

4.

Горбан

Адріана

 

(Шовган М.І.)

9-б

Вплив харчових добавок на організм  людини

Хімія

13,5

29,6

37,2

80,3

ІІІ

5.

Ротар Олександр

 

(Біла Л.А.,

Мельник В.М.)

10

А  я навік закоханий у тебе, мій рідний край, Хотинщино моя…(Життя та творчий шлях В.К.Фокшука)

 

Мистецтво- знавство

17.3

29,925

31,5

78,725

ІІІ

6.

Карваць -кий Олег

 

(Танащук Я.В.)

 

10

Адаптація Леоніда Каденюка до невагомості в космосі

 

 

 

Астрономія

18,6

31,5

26,95

77,05

ІІІ

7.

Павлишена Каріна

 

(Гуцул О.В.)

10

Фітоценози заплавних ландшафтів басейну річки Гуків

 

Біологія

15.9

26,7

36,2

78,8

ІV

8.

Паламар- чук Валерія

 

(Бобик Г.В.)

 

9-Б

Імпактні структури Землі

Геологія

14,0

31,2

24,6

69,8

ІV

9.

Катеренчук

Дмитро

 

(Горбатюк К.М.)

11

Технологія створення відео –курсу засобами програми  Camtasia 2022

 

Інформа -ційні

технології

16,9

21,18

29,98

68

ІV

10

Портер

Барбара

 

(Мельник Н.С)

9-А

Актуальність повісті Івана Франка «Захар Беркут» для сучасної України

 

Українська

література

15,5

23,8

28,575

67,675

V

 

Двоє випускників 11 класу закінчили БМАН учнівської молоді.

Учениці  10 класу Попова Д. (кер. Ротар Н.Г.) та Павлишена К.( кер.Біла Л.А) стали переможцями Міжнародного конкурсу з українознавства, а Павлишена К. – призеркою Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина-Україна» (кер. Біла Л.А). Радіємо результатам юних дослідників та їх наставників- переможців обласного конкурсу експериментально-дослідницьких робіт "Юний дослідник" в таких номінаціях: "Рослини навколо нас"- Гуцула Максима, керівник Гуцул О.В., ІІ місце; "Тваринний світ"- Назарко Максима, керівник Кушнір С.С., ІІ місце; "Я і природа"- Пастушака Матвія, керівник Козоріз Н.В., ІІІ місце.

Надзвичайно плідною була робота органів учнівського самоврядування, учасники якого взяли участь та стали переможцями Всеукраїнської акції «Парад квітів біля школи»(кер. Бобик С.М., Біла Л.А., Гуцул О.В., Бобик Г.В., Коцюруба Г.М. ). Під час загальношкільної акції «Разом до Перемоги» на протязі року було зібрано більше 30 тисяч гривень на потреби ЗСУ, а саме  захисникам громади,  які боронять Батьківщину від клятих орків.            Шкільна рада провела єдині правові уроки: для учнів 1-4 класів «День правил поведінки в школі», для учнів 5-11 класів «Формуємо безпечне освітнє середовище», на які були запрошені представники ювенальної превенції та поліцейський офіцер нашої громади.                                                            Учасники учнівського самоврядування також займалися волонтерською діяльністю разом з Молодіжною радою громади, зокрема, збирали овочі та фрукти для сушки, а потім сформували борщові та фруктові набори, які відправили нашим солдатам на фронт.                                                Мотиваційною була акція «Скарбниця добрих справ», під час якої кожен класний колектив нашого ОЗО представив свою добру справу, зроблену з любов'ю та милосердям для потребуючих допомоги.

В обласному конкурсі відеороликів « Найкреативніше укриття» наш освітній заклад посів ІІІ місце.

Виховна робота

Виховна робота в планувалась на основі Методичних рекомендацій з питань організації виховної роботи в закладах освіти Чернівецької  області

у 2022/2023 навчальному році

 Відповідно до статті 15 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-ІХ у закладах освіти виховний процес є невід'ємною складовою освітнього процесу і має грунтуватися на загальнолюдських, культурних цінностях Українського народу, цінностях громадянського (вільного демократичного) суспільства, принципах верховенства права, дотримання прав і свобод людини громадянина тощо (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#Text)

В умовах сьогодення основне завдання педагогів – не просто навчити, дати знання з певного предмета, забезпечити виконання освітніх програм, а заспокоїти, порадити, дати життєві орієнтири. Необхідно навчити дітей справлятися з невизначеністю та складністю, умінню вчитися самостійно, підтримувати фізичне та емоційне благополуччя своє власне та родини, співпереживати і дипломатично вирішувати конфлікти, долучатись до підтримки ЗСУ та допомагати дітям з числа ВПО.

Нормативно-правові документи щодо організації виховної діяльності в освітніх закладах:

Конституція України;

Конвенція про права дитини (ратифікована Постановою ВР від 27.02.91              № 789-XII);

Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року;

Державний стандарт базової середньої освіти;

Державна цільова соціальна програма національно-патріотичного виховання на період до 2025 року;

Стратегія національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки;

Регіональна програма національно-патріотичного виховання в Чернівецькій області на 2022 рік;

Національна стратегія розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі;

Закони України:

«Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-ІІІ;

«Про освіту» від 05.09.2017 №2145-VIII;

«Про повну загальну середню освіту освіту» від 16.01.2020 №463-ІХ;

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» від 18 грудня 2018 р. № 2657-VIII

«Про протидію торгівлі людьми» від 20.09.2011 № 3739-VI;

«Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» від 09.04.2015 № 314-VIII;

«Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» від 09.04.2015 № 315-VIII;

«Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 № 317-VIII.

У період війни, яку російська федерація розв’язала і веде проти України, виникає нагальна необхідність переосмислення зробленого і здійснення системних заходів, спрямованих на посилення національно-патріотичного виховання дітей та молоді - формування нового українця, що діє на основі національних та європейських цінностей.

Серед виховних напрямів сьогодні найбільш актуальними виступають громадянсько-патріотичне, духовно-моральне, військово-патріотичне та екологічне виховання як основні складові національно-патріотичного виховання. Формування ціннісних орієнтирів і громадянської самосвідомості у дітей та молоді повинно здійснюватися на прикладах героїчної боротьби Українського народу за самовизначення і творення власної держави, ідеалів свободи, соборності та державності, зокрема, від княжої доби, українських козаків, Українських Січових Стрільців, армій Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, учасників антибільшовицьких селянських повстань, загонів Карпатської Січі, Української повстанської армії, українців-повстанців у Сталінських концтаборах, учасників дисидентського руху.

    З метою вшанування світлої пам’яті, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, відповідно до Указу Президента України від 16 березня 2022 року №143/2022  «Про загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України», щоденно о 9 годині 00 хвилин долучатись до загальнонаціональної хвилини мовчання.

 

 

       25 травня 2020 року Указом Президента України схвалена Національна стратегія розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за №195/2020. - створення і підтримки здорових та безпечних умов життя і діяльності людини як у повсякденному житті (у побуті, під час навчання та праці тощо), так і в умовах надзвичайних ситуацій;

- основ захисту здоров’я та життя людини від небезпек, оцінки існуючих ризиків середовища та управління ними на індивідуальному рівні.

Освітній процес у котре зазнає змін. У першу чергу більш актуальними стають питання безпечного простору та освітнього середовища для перебування учнів і працівників. МОН пропонує алгоритм дій для вчителів на той випадок, коли під час занять в школі пролунає сигнал повітряної тривоги. ).

Конвенція ООН про права дитини вказує на те, що кожна дитина в усьому світі має право жити, рости і бути захищеною від усіх форм насилля.

. Звертаємо увагу на Лист МОН від 30.05.2022 №1/5735-22 «Про запобігання та протидію домашньому насильству в умовах воєнного стану в Україні»

У свою чергу, питання запобігання та виявлення випадків жорстокого поводження з дітьми регулюється Законом України «Про охорону дитинства», де статтею 10 визначено, що кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. Дисципліна і порядок у сім'ї, закладах освіти та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості та виключають приниження честі й гідності дитини

Профілактика кримінальних правопорушень спонукає до формування правової культури учнів, виявлення та усунення причин і умов, які сприяють учиненню дітьми злочинів, подоланню девіантної поведінки.

Сім'я є й залишається природним середовищем для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку дитини, її матеріального забезпечення та несе відповідальність за створення належних умов для цього.

Дистанційне виховне середовище. В складний для всієї держави час, діти як ніколи потребують підтримки й уваги дорослих. Ідеться не лише про батьків, а й про вчителів, яким вони довіряють і до яких прислухаються.

Перед педагогічним колективом стоїть нелегке завдання  – наповнити дистанційний освітній процес виховним змістом національно-патріотичного спрямування і таким, що дасть дітям відчуття стабільності у теперішній реальності, зможе відволікти їх і розважити, що необхідно для позитивного фізичного і психоемоційного стану дітей.

         Виховна робота планувалась на основі ціннісних орієнтирів, враховуючи традиції та напрацювання нашого закладу освіти.

         Діяльність методичної спільноти класних керівників: спільно з керівником Балан К.В. сплановано роботу, оформлено відповідні матеріали, проведено засідання, на якому розглянуто питання:

   -Аналіз ефективності діяльності системи виховної роботи в контексті «Роль класного керівника у вихованні підростаючого покоління. Здобутки та проблеми»;

-Визначення основних напрямків методичної та виховної роботи на основі методичних рекомендацій з питань організації виховної роботи в закладах освіти Чернівецької області;

 -Про перевибори голови методичної спільноти класних керівників;

 -Про затвердження плану роботи МС класних керівників на 2022-2023 навчального року;

-Про організацію роботи з профілактики дитячого травматизму, охорони життя і здоров’я в умовах пандемії;

 -Про збереження психічного та фізичного здоров’я учнів в умовах війни;

-Про організацію роботи з батьками протягом навчального року;

 -Про опрацювання нормативних документів, листів та наказів з виховної роботи по даний період часу;

  • Сплановано правовиховну діяльність спільно з психологічною службою, відправлено класним керівникам;
  • Оформлено документацію Ради з профілактики правопорушень, сплановано роботу, оформлено цілий ряд матеріалів у співпраці з психологічною службою. З двох запланованих засідань відбулось тільки одне. Акція «16 днів проти насильства» - Музика В.І.;

 

  • Організовано зустріч з працівником ювенальної превенції Руснаком О.М. з учнями 7-11 класів;

 

  • Налагоджено співпрацю з Відділом у справах дітей Клішковецької сільської ради.

                                Діяльність шкільної служби порозуміння.

  • Спланована робота, оформлені відповідні матеріали, проводилась освітня діяльність з учасниками – учнями 10 класу.
  • Підготовлено та проведено  тренінгові заняття для учнів різних вікових груп.

Робота з обдарованими учнями.

  • Хореографічний гурток під керівництвом Кушнір Г.А. виборов І Премію в Міжнародному конкурсі сучасного танцю, що проходив в листопаді в Чернівцях.
  • Також у вересні протягом чотирьох тижнів приймали участь у Україно-Швейцарському проєкті «Будь активним заради миру». Активні перерви. Кушнір Г.А. з учнями взяла участь та здобула перемогу. Відбулось нагородження в режимі онлайн.
  • Гончарук Аріна, учениця 9-Б класу, за сприяння батьків та Кушнір Г.А. виборола ІІІ місце в Обласному конкурсі «Буковинська зіронька»

Всеукраїнський конкурс «Козацькому роду нема переводу»

  • ІІ місце – Портер Б., Кіріяк А. (образотворче мист.) – Коцюруба Г.М.
  • І місце – Яловега Софія (комп’ютерна графіка) – Горбатюк К.М.

             Вокал – Деордійчук Вікторія та Носата Ульяна.

  • Гран-прі – Портер Барбара (художня фотографія) – Ротар Н.Г.

Всеукраїнський національно-патріотичний конкурс «Я – козацького роду»

  • Десять учнів 10-11 класів вибороли перші місця, відмінно виконавши завдання під час онлайн-тестування. Вчитель – Ротар Н.Г.
  • Ще пять учнів стали переможцями  Всеукраїнського конкурсу «Я – людина» (Ротар Н.Г.) . 16 учнів 10 та 6 класів здобули перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Ми – патріоти України» (Ротар Н.Г.)

Ведення групи в мережі Фейсбук, співпраця в цьому напрямку з колегами.

Онлайн-проєкти: «З історії рідної школи». Допис про Левчишену Нінель Андріївну зроблено Козоріз Н.В. на основі матеріалів, поданих Мельничук Н,В.

Дописи про Гладку Антоніну Тимофіївну, Ротар Надію Флорівну (Музика Г.Д., Главачук С.Д.)

 

  • «Гордість школи» - у співпраці з класними керівниками описані досягнення найрезультативніших учнів.

 

  • Дослідницький проєкт «Масовий голод в нашому краї» - Ротар Н.Г., Ротар М.М. Довелось особисто та з учнями відвідати свідків голоду, поспілкуватись з ними, оформити відповідні матеріали та опублікувати їх в соцмережах.

 

  • Соціальний проєкт «Творімо добро». Акція «Щедрий вівторок» - Вірста О.В. , Левчук Ю.С.

 

  • Мистецький проєкт «Світ моїми очима» - Ротар Н.Г. Організовуємо з учнями виходи на природу, навчаємось бачити прекрасне в кожній порі року. З маси зроблених фото відбираємо кращі, редагуємо і робимо публікацію.

 

Ротар Н.Г. Взяла участь у Всеукраїнському семінарі-конкурсі «Осінні барви Буковини», який проходив чотири дні у Вижниці. Були присутні команди з різних куточків України, високопрофесійні фотографи, які проводили майстер-класи з фотографування, поїздка до Верховини та походи на природу. Як результат, Гран-прі в фотоконкурсі, про який вказано вище.

Загальношкільний дослідницький проєкт «Моє село», в рамках якого учні 5-11 класів дослідили та презентували історію багатьох об’єктів села.

Патріотичний пізнавальний проєкт «З Україною в серці», в рамках якого учні 1-4 класів дослідили та презентували різні аспекти національно-культурного життя нашої держави.

Соціальний проєкт «Скарбниця добрих справ»

Долучилися до волонтерського проєкту в рамках громади «Великодній кошик для воїна» (Палагнюк Н.С.)

Участь у Всеукраїнському проєкті «Моя родина унікальна»

Загальношкільне музично-патріотичне дійство до Дня вишиванки (Тимчук Н.В., класні керівники)

Долучилися до обласного проєкту «Буковинська молодь обирає здоровя»

Свято Останнього дзвоника, свято Букварика, «Прощавай, початкова школо!»

Урочистості з нагоди вручення документів про освіту 9-м та 11-му класам (Бобик Г.В., Вірста О.В., Горбатюк К.М., Ротар Н.Г., Біла Л.А.)

Свято вшанування переможців предметних олімпіад, конкурсів, спортивних змагань (Бобик С.М.).

«Предметна мозаїка», в рамках якої проведені предметні дні: історії України, української мови, музичного мистецтва.

Олімпійський тиждень, тиждень початкових класів, тиждень духовності, тиждень безпеки дорожнього руху, декада громадянської освіти, тиждень Біблії.

Історичний календар.

Просвітницькі заходи щодо ювілеїв гетьмана у вигнанні Пилипа Орлика, філософа, поета Григорія Сковороди, річниці масових розстрілів в урочищі Сандармох представників плеяди «розстріляного відродження», річниці аварії на Чорнобильській АЕС, Всесвітньому дню авіації та космонавтики, просвітницькі заходи до Дня пам’яті та примирення та інші.

Організація флеш-мобу до Дня захисників України спільно з Тимчук Н.В.

Долучились до конкурсу ялинкових прикрас для воїнів, організованого Пропадистою Ю. та іншими клішківчанками, що в Італії. Коцюруба Г.М. – виготовлення прикрас з учнями, Ротар Н.Г. – організаційна робота, фотографування, створення відеоролика. Вальчук Л.В. – допомога в організації.

Отримали за перемогу набори канцтоварів та солодкі призи.

Участь в обласному мистецькому заході «Кошик єднання»

Під час проведення Дня знань організація, зйомка по класах та створення відеоролика з патріотичними гаслами разом з Тимко О.Г.

Організація, фотографування в класах та оформлення матеріалів до Дня Збройних Сил України.

Створення та систематичне доповнення відеоматеріалами телеграм-каналу «Історична просвіта». Для цього постійно переглядається маса відео, щоб вибрати найкращі.

Створення та наповнення інформацією телеграм-каналу «Правова просвіта». Дані матеріали спрямовані на самоосвіту педагогів та використання їх в роботі з учнями.

Для самоосвіти педагогів та для методичної допомоги в роботі відібрано масу матеріалів, сформовано Кейс класного керівника та відправлено на електронку кожному класному керівнику.

Батьківський педвсеобуч

Розроблено план батьківського педвсеобучу, конкретна тематика для кожного класу, на основі чого класними керівниками із залученням при потребі психологічної служби проведена відповідна робота з батьками.

На основі аналізу діяльності за 2022-2023 н.р.  зроблено віповідні висновки:

-Посилити контроль за діяльністю класних керівників;

-З метою покращання вихованості учнів продовжити практику проведення  щотижневих ранкових лінійок кожного понеділка. На лінійках мають бути присутніми всі класні керівники з учнями. Лінійки носитимуть інформаційний та виховний характер, розпочинатись виконанням Державного Гімну України;

-Спрямувати виховну роботу на організацію проєктної діяльності та участь у ній учнів усіх класів відповідно до вікових особливостей;

-Звернути увагу на формування в учнів дикції, виразного читання, формування навичок для публічних виступів. Для цього кожного понеділка класи почергово готуватимуть інформацію на лінійку до 10 хвилин згідно плану;

-Покращити якість здійснення батьківського педвсеобучу.

 

Гурткова робота

Розклад роботи гуртків на 2022 – 2023 навчальний рік

 

 

Назва гуртка

Керівник

Кількість годин та учнів

Розклад занять

1.

Хореографічний

Тимчук Наталія Василівна

4 год.

45 учнів

понеділок – 14.00 – 15.35г

вівторок – 14.00 – 15.35 г

2.

Основи хореографії

Кушнір Галина Андріївна

2 год.

22 учні

вівторок -  14 год. – 15.35г

3.

Вокального співу

Мельник Вікторія Мак.

2 год.

12 учнів

пятниця – 13.00 – 14.35 год.

4.

Юні екскурсоводи

Мельничук Наталія Волод.

2 год.

12 учнів

четвер – 15.45 – 17.15 год.

5.

Декоративно-ужиткове мист.

Коцюруба Галинак Мик.

1 год.

20 учнів

пятниця – 15.45 – 16.00 год.

6.

Юний захисник Вітчизни.

Марковський Василь Мик.

9 год.

22 учні

 вівторок – 16.30 – 19.00 г

середа – 16.30 – 19.00 год.

четвер – 16.30 – 19.00 год.

7.

Джура

Сокіл (Джура)

Голик Роман Олегович

2 год. (15 учнів)

3 год. (20 уч)

вівторок – 15.45-17.30 год.

Середа – 15.45-16.30 год

Четвер – 15.45-16.30 год.

 

8.

Цікава інформатика

Горбатюк Катерина Мих.

2 год.

15 учнів

вівторок – 15.45.- 17.15 год.

 

Звіт про роботу гуртка "Джура"

Становлення громадянського суспільства в нашій країні багато в чому залежить від рівня громадянської освіти та патріотичного виховання. За такої умови патріотизм стає найбільш важливою цінністю, що інтегрує соціальний, духовно-моральний, культурно-історичний, військово-патріотичний аспекти.

Створення умов для формування особистості громадянина і патріота України з притаманними йому цінностями, поглядами, орієнтаціями, установками, мотивами діяльності та поведінки визначено метою діяльності гуртка «Джура».

У Клішковецькому опорному закладі освіти на заняттях гуртка «Джура» виховують молодих патріотів. Керівник Голик Роман Олегович. Засобами козацько-лицарського виховання формує у юних джур ключові компетентності особистості.

Опановуючи освітній матеріал, діти ознайомлюються з визначними подіями з історії рідного краю, запорозького козацтва, вивчають основи домедичної допомоги, займаються туристсько-краєзнавчою роботою, військово-прикладними видами спорту, відродженням народних мистецьких традицій, готують себе до служби в лавах Збройних сил України. Переважна кількість занять носить практичний характер з елементами змагань та інтелектуальних ігор, що орієнтує вихованців на участь у І та ІІ етапах Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

У закладі функціонує 3 рої різних вікових категорій: «Соколята» (молодша ланка), «Січові орли» (середня ланка), «Побратими» (старша ланка).

  Проведення традиційних заходів (День козака, День Захисника України, краєзнавчі екскурсії. Молодша ланка "Соколята" провели "Парад квітів біля школи" щодо облаштування та озеленення території закладу. Проводилися ряд заходів з "Січовими орлами" та "Побратимами" спрямованими на розвиток громадянської компетентності та підвищення рівня національно-патріотичного виховання. Також проводилися спортивні ігри та змагання з різних видів спорту, народних свят, розучування народних ігор та забав, героїко-патріотичних пісень, дум. Проведення "Дня цивільної оборони". Проведення акції "Чисте подвір'я, вулиця, село-чиста Українська земля". Проводилися з роями "Побратимами" та "Січовими орлами" стрільби з пневматичної гвинтівки. Проведення гри "Відун" інтелектуальні змагання зі знання історії козаччини, українського війська, сучасних збройних сил України, народних повстанських формувань та їх ролі у боротьбі за незалежність, української держави, історії малої Батьківщини (по системі "Брейн-ринг", "Що? Де? Коли?").

Ефективність роботи з реалізації завдань військово-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді підтверджує актуальність патріотичного виховання, адже без виховання дітей на історичних старожитностях рідного народу, його героїчному минулому від сивої давнини до сьогодення неможливо виховати майбутнього громадянина цивілізованої держави. Завдяки патріотичному вихованню в дітей реалізуються природні задатки, формується такий склад психіки, мислення і світогляду, що передбачає гордість за свій народ, його історію, продовжується духовна єдність поколінь і безсмертя нації.

Гурток вокального співу- Мельник Вікторія Максимівна.

Вокальний ансамбль VIKTORIAkids Клішковецького ОЗО ім. Л.Каденюка є постійним і активним учасником музично-виховних  шкільних та позашкільних заходів. А також ставав неодноразово переможцем обласних, всеукраїнських, міжнародних фестивалів конкурсів. Головною метою занять в ансамблі є розвиток вокальних, інтелектуальних і творчих здібностей учнів, їх компетентностей на основі культури і мистецтва українського народу, народних традицій, залучення молодого покоління до надбань духовної культури.

Протягом року приймали участь в таких заходах:

  • " Свято знань - 1 вересня";
  • "День вчителя";
  • Новорічні свята;
  • Тематичні лінійки ;
  • Методичні об'єднання тощо;
  • Результативність у конкурсах різного рівня ;

      -  Міжнародний багатожанровий фестиваль - конкурс мистецтва ;

       -" Made in Ukraine" диплом І ступеня;

       -Міжнародний багатожанровий фестиваль -конкурс мистецтва "Star Ukraine" лауреат І ступеня;

- Всеукраїнський конкурс мистецтв "Мова єднання" диплом ІІ ступеня;

-Всеукраїнський багатожанровий фестиваль -конкурс мистецтва "Творчий ринг" диплом ІІ ступеня;

          Основи хореографії.  (Кушнір Галина Андріївна)  

N з/п

Прізвище, ім’я, по батькові учня, вихованця

Конкурс, акція, олімпіада

Дата проведення

Місце

Прізвище, ім’я, по батькові вчителя

1.

Хореографічний гурток

Міжнародний мистецький фестиваль – конкурс «З Україною в серці»

29.10.2023

1

Кушнір Галина Андріївна

2.

Гончарук Аріна

«Буковинська Зіронька» м.Чернівці

11.11.2023

2

Кушнір Галина Андріївна

3.

Хореографічний гурток

Міжнародний конкурс счуасного танцю «Art Weekend Fest"» м.Чернівці

27.11.2023

1

Кушнір Галина Андріївна

4.

Учні школи

Всеукраїнський проєкт «Будь активним заради мру» Українсько – швейцарського проєкту «Діємо разом»

06.12.2023

Переможці

Кушнір Галина Андріївна

5.

Хореографічний гурток

Міжнародний фестиваль – конкурс «Таланти Зими»

М.Сатанів

12.12.2023

1 місце

Кушнір Галина Андріївна

6.

Хореографічний гурток

Всеукраїнський благодійний фестиваль мистецтв «Паляниця»

25.09.2022

1 місце

Кушнір Галина Андріївна

7.

Хореографічний гурток

Міжнародний фестиваль конкурс «Подільські барви»

04.03.2023

1 місце

Кушнір Галина Андріївна

 

Цікава інформатика ( Горбатюк Катерина Михайлівна).

  • Заняття з учнями згідно плану роботи гуртка;
  • Просвітницька діяльність серед учнів щодо безпечного користування інтернетом;
  • Участь у предметних тижнях;

Результативність:

  • ІІ Всеукраїнський Творчий конкурс " Козацькому роду нема переводу," І місце - Яловега Софія;
  • Обласний конкурс юних програмістів "Байт", І місце -  Костюк О., 2 місце - Соломко А., 2 місце - Том'як Ілля, 3 місце - Кіріяк Анна;
  • Обласний конкурс Фестиваль комп'ютерних програм, ІІ місце -Кушнір Елізабет, Лазаретна Дана, Том'як Ілля, ІІІ місце - Яловега Софія;

Хореографічний гурток ( Тимчук Наталія Василівна).

Участь гуртківців в загальношкільних святах:

  • День знань, новорічні вітання, День Захисника України, свято весни, День учителя, свято Стрітення, День вишиванки та інші;
  • Допомога класним керівникам в музичному оформленні свят;
  • Проведення Дня музичного мистецтва в рамках предметної мозаїки;
  • Організація флеш-мобів до Дня миру, Дня Захисника України, Дня української хустки підготовка до Дня вишиванки, Дня Незалежності України;
  • Підготовка Візитки школи;
  • Гурток Декоративно-ужиткового мистецтва (Коцюруба Галина Миколаївна).
  • Систематичні тематичні виставки робіт та малюнків: космічна тематика, патріотична тематика, подарунки воїнам своїми руками, новорічна тематика, весняна тематика, квіткова;
  • Проєкт «Декорування сховища» ІІІ місце в обласному конкурсі.

      - Всеукраїнський конкурс «Козацькому роду нема переводу», ІІ місце – Кіріяк Анна;

     - Обласний конкурс «Новорічна композиція», Томяк Ілля – І місце, Портер     Барбара – І місце, ІІ місце, колективна гурткова робота – ІІ місце;

   - Всеукраїнський конкурс «Чарівна осінь»- Яловега Софія – ІІ місце, Порте Барбара – ІІ місце;

    - Всеукраїнський конкурс «Новий рік – рік перемоги» - І-і місця – Яловега Софія, Порткр Барбара, Лазаретна Дана, Кіріяк Анна;

   -Всеукраїнський конкурс «Вашківецькі візерунки» -  Яловега Софія – І місце;

   -Відправили 5 робіт на Міжнародний конкурс «Змагаймось за нове життя!»  Леся Українка;

  -Місцевий конкурс від «Їжачка-клішковичка» «Ялинка для воїна» - колективна гурткова робота – І місце, отримали подарунки.

  - Призові місця у Всеукраїнському конкурсі «Мої Права: разом до Перемоги»;

  -Призові місця у Всеукраїнському конкурсі «Україна – це ти!»;

  - Гурток «Юний захисник Вітчизни», Марковський Василь Миколайович;

Систематичні заняття згідно програми.

  • Організація змагань між закладами освіти Клішковецької ТГ, тренування команди;

     - Тренування команди «Сокіл» («Джура»), яка виборола ІІІ місце в обласних змаганнях.

                                                         Музейна справа

       Треба відмітити роботу гуртка «Музейна справа» , та музею «Буковина – край космічний ». Гурток налічує 10 учнів. За 2022-23 н.р. підготовлено три пари екскурсоводів . Проведено 30 екскурсій для, більш ніж 500 гостей. Серед гостей музею були: члени буковинського земляцства(м.Київ); члени оргкомітету по будівництву астрономічної обсерваторії; члени методичних спільнот нашої громади; учасники виставки мистецьких робіт дітей-переселенців «Дитинство, яке перевернула війна»; учні і дорослі Топорівської, Ванчиковецької, Рукшинської громад; майже 50% учнів Полянської школи.  Впродовж навчального року гуртківцями проведено комунікації з учнями на космічну тематику; підготовлено  і проведено лінійку до Дня космонавтики; заходи із вшанування пам'яті Л.Каденюка.  

     Керівником гуртка Мельничук Н.В. презентовано і видано книгу спогадів про уславленого земляка-космонавта «Йому усміхалися зорі»

Медичне обслуговування та харчування

Медичне обслуговування учнів та працівників школи було організовано відповідно до нормативно-правової бази вимог. Для якісного забезпечення у школі обладнано два медичні кабінети (один з яких знаходиться в підвалі), де працює шкільна медсестра Бобик М.В., яка добросовісно виконує свої обов`язки, організовуючи систематичне та планове медичне обслуговування учнів та педагогів, забезпечує профілактику дитячих захворювань.

Щорічно проводяться дитячі медичні огляди, шкільною медсестрою та сімейним лікарем дитини на базі Клішковецької АЗПСМ. Відповідно до їх результатів за 2022/2023 н.р. на підставі довідок затверджених лікувальною установою у школі сформовано спеціальну медичну групу, а також списки учнів підготовчої, основної та групи звільнених від занять фізичною культурою на навчальний рік. Відповідно до цих списків у вересні 2022р був виданий наказ по школі, відповідно до якого у закладі:
- 4 учні звільнені від уроків фізичною культурою;
- 24 учні відвідували спецмедгрупу;
- 111 учнів віднесені до підготовчої групи;
- 260 учнів віднесені до основної групи;
- 38 учнів не змогли пройти медогляд через своє перебування за кордоном, у зв`язку з воєнним станом.

       Якісне і здорове харчування дітей – одна із умов здоров’я, розвитку та успішного навчання дітей. Школа, в якій дитина проводить більшу частину свого часу, дбає про забезпечення умов для якісного і здорового харчування, а також формує в учнів стійкі навички здорового харчування.

 Наша їдальня підпорядковується підприємцю Круку Р.А., який забезпечує одноразове харчування у закладі. Кухонний блок забезпечений новим обладнанням, але потребує капітального ремонту. Харчоблок повністю забезпечений кухонним та столовим обладнанням. Створено умови для дотримання дітьми санітарно-гігієнічних вимог під час вживання їжі. Приміщення харчоблоку вміщує 211 дітей. Харчуються 176 дітей (приблизно). З них звільнені від сплати 50% 22 дитині які відносяться до пільгової категорії «Діти з багатодітних сімей». Звільнені на 100% від сплати за харчування 69 дітей наступних пільгових категорій:
- діти напівсироти – 1;
- діти з числа ВПО – 17;
- діти – інваліди – 10;
- діти які перебувають на інклюзивній формі навчання – 9;
- діти які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 1;
- діти з малозабезпечених сімей – 6;
- діти учасників АТО – 8;
- діти, чиї батьки знаходяться в лавах ЗСУ – 17.

В їдальні та на шкільному сайті розміщені примірники затвердженого сезонного 4-тижневого меню. Медичною сестрою школи та адміністрацією ведеться щоденний контроль за фактичним виконанням меню, за якістю продуктів, що  надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотримання термінів реалізації, дотримання технології виготовлення страв дотримання санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоці, проходження обов’язкових медичних оглядів працівниками харчоблоку. Всього забезпечено безкоштовним гарячим харчуванням близько 60 % учнів.

З метою посилення безпеки харчування, їдальня працює згідно системи ХАССП та змін внесених до нового санітарного регламенту. Збереження здоров`я дітей належить до основних завдань школи. Тому в школі дотримуються всі вимоги карантинних обмежень.

Оснащення навчальних приміщень

        У закладі є всі навчальні приміщення, необхідні для реалізації освітньої програми та забезпечення освітнього процесу. Навчальні кабінети початкової школи знаходяться на  другому, третьому основного корпусу; займають перший поверх старого корпусу , та два кабінети знаходяться у філії нашого закладу. Освітній простір сприяє формуванню в учнів ключових компетентностей та мотивує дітей до навчання і розвитку, що підтверджено результатами спостереження за освітнім середовищем.

       Класи початкової школи  обладнані  відповідно  вимог  Нової  української

школи, зокрема, є одномісні сучасні парти, мультимедійне та комп’ютерне оснащення, організовані зони, для успішного проведення занять та організації відпочинку школярів. На стінах коридорів та класів унаочнено літери, таблиці множення, правила правопису для здобувачів початкової освіти. У коридорах облаштовано місця для відпочинку учасників освітнього процесу.

       Усі навчальні кабінети, де навчаються учні 5-11 класів, мають мультимедійне , або проекційне та   відео  обладнання.  

       Туалетні кімнати облаштовано кабінками, існують приміщення окремо для учнів та педагогічних працівників. Біля умивальників рідке мило для рук. Є дезинфікатори для рук.

 

Робота соціально-психологічної служби

       У 2022-2023 році систематично та послідовно велася робота над дотриманням прав дітей, забезпеченням проходження процесу соціалізації, соціальної згуртованості учнів-батьків-вчителів, адаптації учнів у школі, профілактиці негативних явищ в учнівському середовищі, а також розвитку повноцінної особистості учня та відповідального громадянина. У школі   систематизована  робота  з  соціального  захисту  неповнолітніх.

        Для виконання Закону «Про освіту» та Конвенції про права дитини у закладі освіти на початку навчального року було оформлено соціальні паспорти кожного класу та на підставі їх – соціальний паспорт закладу, який дав змогу відобразити специфіку учнівського складу школи та системно бачити акценти та напрямки в роботі соціально-психологічної служби з  «категорійними дітьми»:

● Діти сироти – 0

● Дитина, позбавлена  батьківського  піклування – 0;

● Діти з малозабезпечених  сімей – 6;

● Діти з інвалідністю – 1;

● Діти з багатодітних сімей – 65;

● Діти, батьки яких перебували в зоні АТО - ООС - 69;

● Діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи – 17

 

  Робота з категорійними учнями школи здійснювалася за наступними

видами:

  • діагностична, консультативна  та розвивальна  робота;
  • робота по сприянню повноцінному особистісному розвитку учнів з урахуванням їх вікових індивідуальних особливостей, здібностей, нахилів та інтересів;
  • захисна робота;
  • забезпечення  соціально-педагогічної  підтримки сім’ї у формуванні особистості учня.

     Проводилась системна робота по виявленню  дітей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях, створено банк даних, поповнення новою інформацією списків учнів з неповних, багатодітних, малозабезпечених сімей, списки дітей з обмеженими фізичними можливостями, дітей-сиріт та дітей, батьки яких є учасниками бойових дій, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та інші категорії.

    Систематично проводились індивідуальні консультації з  категорійними учнями, батьками, опікунами учнів та педагогами, на предмет  профілактики та вирішення  питань  правопорушень серед учнів, соціального та педагогічного супроводу проблемних ситуацій, вирішення конфліктів. Надавалась консультаційно-методична допомога. Ця діяльність здійснювалась за наступними формами:

1) анкетування;

2) профілактичні заняття;

3) година спілкування;

4) бесіди;

5) заняття з елементами тренінгу;

6) акції в рамках роботи волонтерського клубу;

7) індивідуальні та групові консультації учнів, батьків та педагогічних

працівників.

      Протягом року учні з категорійних родин залучалися до участі в шкільних та позашкільних  заходах, конкурсах, вікторинах, спортивних змаганнях. З метою формування здорового способу життя, учні залучалися до спортивних секцій і гуртків. Із учнями, що схильні до девіантної поведінки систематично запрошувалися на шкільну Раду з профілактики правопорушень, де з ними проводяться профілактичні бесіди.

       У 2022-2023 навчальному році була здійснена діагностика рівня готовності

дітей  до  школи.   За  результатами   діагностування   практичним   психологом

школи   надані   рекомендації   класоводам  та  батькам,  створено   корекційно-

розвивальні групи. Проведено діагностування рівня адаптації до нових умов навчальної діяльності та шкільного життя, дослідження мікроклімату, складено характеристики класних колективів.

       Систематично та послідовно проводилася  консультаційна  робота  з    усіма

учасниками освітнього процесу у формі індивідуальних та групових консультацій в онлайн та офлайн режимах. Проводилася корекційна робота з учнями  початкової   ланки,   які мають  проблеми  у  навчанні  та  поведінці.

       Протягом усього навчального  року  здійснювався  психологічний  супровід

дітей з ООП та їх батьків, асистентів вчителів та педагогів. В рамках супроводу проводилася корекційно-розвиткова робота з урахуванням індивідуальних особливостей учнів.

 

Фінансово-господарська діяльність, розвиток матеріально-технічної бази закладу освіти

      Фінансово-господарська діяльність школи в 2022 - 2023 навчальному році була спрямована на створення належних умов для забезпечення освітнього процесу. В цьому році, в силу відомих драматичних його особливостей та обставин багато уваги надавалось питанню економії енергоресурсів, раціональному та відповідно до законодавства України використанню фінансів.

     Основними джерелами фінансування школи були:

      • державна субвенція;

      • місцевий бюджет ;

      • позабюджетні кошти.

Не в  повному обсязі  забезпечувалась заробітна плата працівників закладу, оскільки педагогічним працівникам довелось брати відпустки за свій рахунок. Виплата оздоровчих відбулась в повному обсязі, а винагороди згідно ст. 57 ЗУ «Про освіту» у розмірі 60%.

       Детальніший звіт про фінансово-господарську діяльність навчального закладу буде розміщений на сайті нашої школи та доступний за посиланнями.

      Протягом 2022-2023 навчального року для покращення матеріально-технічного забезпечення, зовнішнього та внутрішнього оформлення закладу освіти:

  • школа отримала від  міжнародної організації ЮНІСЕФ кошти на закупівлю генератора , який  дасть змогу проводити навчально-виховний процес в умовах відсутності електропостачання (генератор бензиновий 6.5 кВт-45000 грн.); джерело безперебійного живлення VOLT        36705.80грн.; обігрівач «Еталон» 2000W-8по3500(28000грн)- всього 109705.8 грн.;

-в рамках проведення конкурсу серед закладів освіти « Будь активним  заради миру!» школа отримала набір спортивного обладнання у кількості 25 найменувань загальною вартістю 22650 гривень;

- школою було отримано ПК Монітор від благодійного фонду Blau-Gelbes Kreuz м. Кельн, Німетчина;

- завдяки співпраці міністерства освіти і науки з компанією «Googl»  та дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ закладом отримано 5 хромбуків .

 

За батьківські кошти було придбано :

  • Аптечка-6250грн.;
  • Джерело живлення-7300грн.;
  • Будівельні матеріали-11000грн.;
  • Лінолеум-9850грн.;
  • Підвід води-1000грн.;
  • Лампи+освітлення-1450грн.;
  • Генератор-49500грн.;
  • Фойє(ремонт даху)-1000грн.;
  • Електричні автомати-2000грн.;
  • Доставка матеріалів для огорожі-1300грн.;

      2023рік

  • Паливо для генератора1000грн.;
  • Мотокоса, електричний кабель для газонокосилки-5000грн.;
  • Форма для військово-патріотичної гри «Сокіл-Джура»-17000грн.
  • 2 євровікна для залу з занять по карате;

Також, за власні кошти було встановлено зовнішнє відеоспостереження в закладі на суму 8000 гривень та 480 гривень на медикаменти в медичний кабінет закладу.

Волонтерська діяльність

    Окрема сторінка в діяльності нашої школи – це волонтерська діяльність. З 28 лютого 2022року в нашому закладі розпочав роботу волонтерський центр під керівництвом та з ініціативи вчителя основ здоров’я , голови профспілки Палагнюк Ніни Степанівни. Центр став надійною підтримкою для хлопців нашої громади, які увесь цей період захищають нашу державу. Також, проводилася потужна робота по підтримці українців,я кі тимчасово переїхали в нашу громаду: облаштування житла, харчування та надання гуманітарної підтримки, психологічна допомога та інші види послуг.

  За півтора року із центру відправлено більше 100 тон різноманітного товару та 38 автомобілів. Також відправлено новою почтою 38 посилок для 38 наших хлопців із громади на передову. Організовувались проєкти: «Склади кошик солдату» до Паски. Також писали листи , малювали малюнки, писали писанки, плели сітки, робили окопні свічки та багато іншого.

Потужна і постійна робота проводиться всім педагогічним колективом.

  Постійними і незмінними в центрі працюють Марковський Василь Миколайович та Галичанська Альона Євгенівна.

 Всі разом до Перемоги!!!

 

      Окремо слід   зазначити,   що де-які   заплановані  заходи,  які  не відображені в цьому звіті на поточний момент здійснити та реалізувати не вдалося, через введений  військовий  стан.  Були  введені  обмеження  та визначено пріоритети стосовно  фінансування.   Проте і в цей складний час війни школа продовжує функціонувати  як  ефективний  механізм, виконувати   завдання , окреслені державним замовленням на освічених людей,   динамічно та доцільно змінювати освітній простір відповідно викликів сьогодення,  приймати участь в заходах, проєктах , конкурсах та ініціативах в протидії   російські агресії.

 

Основними концептуальними  завданнями розвитку закладу на 2023 – 2024 роки вбачaємо:

          1.  Формування безпечного освітнього простору навчального закладу для всіх учасників освітнього процесу, створення безпечних умов для здобуття освіти, забезпечення її доступності (відповідно безпекової ситуації).

          2.  Забезпечення якості надання освітніх послуг на початковому, базовому та профільному рівнях освіти відповідно до державних стандартів, перехід до державних стандартів в базові освіті.

          3. Формування цінностей і компетенцій необхідних для самореалізації здобувачів освіти, якостей успішної людини творця свого майбутнього.

          4. Створення якісних умов для надання освітніх послуг особам з особливими освітніми потребами (інклюзивне, індивідуальне навчання).

          5. Виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору.  Патріотичне та громадянське виховання.

          6. Розвиток творчої ініціативи, академічної свободи та доброчесності педагогів в пошуках нових форм і методів педагогічної діяльності для надання якісних освітніх послуг.

          7. Розвиток у здобувачів освіти пізнавальних інтересів і здібностей, потреб глибокого і творчого оволодіння знаннями, розвиток критичного мислення та емоційного інтелекту, навчання самостійного набуття знань, прагнення і мотивації постійно навчатись протягом усього життя.

          8. Розвиток матеріально технічної бази та покращення умов освітньої діяльності навчального закладу (відповідно фінансових можливостей, умов та особливостей воєнного стану).

          9. Організація різнорівневої взаємодії та  співпраці всіх учасників освітнього процесу в боротьбі та  протистоянні  російській агресії.

Звіт директора за 2022-2023н.р. буде розміщений на сайті  Клішковецького ОЗО імені Леоніда Каденюка:

https://klk.school.org.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень