A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Клішковецький опорний заклад освіти імені Леоніда Каденюка Клішковецької сільської ради

160-а річниця від дня народження великої української письменниці Ольги Кобилянської.

Дата: 27.11.2023 19:01
Кількість переглядів: 49

Фото без описуФото без описуФото без опису27 листопада 2023 року ми відзначаємо 160-у річницю від дня народження великої української письменниці Ольги Кобилянської. Із творчістю Ольги Кобилянської в нашу літературу ввійшло те, що, за словами Івана Франка та Лесі Українки, умовно можна назвати симфонічною прозою.

Її називали «гірською орлицею» за горде серце, «пишною трояндою в саду української літератури» — за яскраву метафоричність бачення. Себе ж вона називала скромно і просто — «робітницею свого народу», девізом життя якої були слова: «Що люблю, люблю вже навіки».

І з верховіть Карпатських гір злинула буковинська орлиця, стала всеукраїнською письменницею. Своїми повістями, оповіданнями, новелами і публіцистичними статтями вона зайняла гідне місце в українській літературі. Кращі її твори перекладено на багато мов, а такі твори, як «У неділю рано зілля копала», «Земля», «Царівна» екранізовані, із великим успіхом ішли в театрах нашої країни та за кордоном. І сьогодні, в день роковин О. Кобилянської хочеться доземно уклонитися пам’яті великої письменниці. Бо дороге, близьке її слово нам, її нащадкам.

Ольга брала в полон своєю появою і своїми речами. В чорне зодягнута і поважна, струнка, невисокого зросту, з живими великими очима. Аж чарував ніжний тон у її милій мові та якийсь глибоко затаєний смуток, якась туга. Але все це ховалося під легку усмішку, що на знак вищості розквітала на її устах...

Над усе здіймала Ольгу Юліанівну краса душі й особлива гармонія духовної зрілості та культури, сила емоції та почуття творчості, яким вона зуміла найти найкращий вислів.

Вона - неповторна особистість, що має право вибору, можливість чинити так, як їй підказує серце. Вона - Людина. І людина виростає до Царівни.

Що таке життя, як не сукупність почуттів і душевних переживань? Чим стане життя, якщо його не прикрашатиме любов? Ольга постійно задавала собі ці питання, а відповіддю були її твори...

160 -ій річниці з дня народження Ольги Кобилянської присвячений творчий захід, який був проведений на базі музичної школи ім. Василя Фокшука в співпраці з БМАНУМ слухачами секції "Мистецтвознавство" Клішковецького ОЗО ім. Леоніда Каденюка (керівник Біла Л.А). До нас завітали: Дика Олена Іванівна, в.о. директора Буковинської Малої академії наук учнівської молоді, Василькова Марина Миколаївна, заступник директора з методичної роботи Буковинської Малої академії наук учнівської молоді, Бойчук Юлія Анатоліївна, методист з виховної роботи Буковинської Малої академії наук учнівської молоді. Захід був організований в стилі театралізованої композиції, де звучали вірші, улюблені музичні твори письменниці, розіграні сцени з твору "У неділю рано зілля копала". Навіть завітала і сама Ольга, роль якої майстерно зіграла викладачка музичної школи Даніелла Калініна. А образ Лесі Українки вміло відтворила вчителька української мови та літератури Галина Музика. Про любов Ольги Кобилянської до музичного мистецтва повідала директорка музичної школи ім. В. Фокшука Вікторія Мельник.

"Згадайте предків своїх, щоб історія перед вами не згасла. І золото нитки не згубіть..."- писала О. Кобилянська.

Я впевнена, що і в сьогоднішні важкі часи для нашої держави Ольга Кобилянська була б разом зі своїм народом. А її твори були б співзвучними з образом Матері –України...

Дякуємо нашим захисникам за можливість проведення даного заходу.

Слава Богу! ❤Слава ЗСУ!❤ Слава Україні!❤💙💛


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень