A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Клішковецький опорний заклад освіти імені Леоніда Каденюка Клішковецької сільської ради

Дослідницький проєкт «Масовий голод в нашому краї».

Дата: 24.11.2022 10:35
Кількість переглядів: 18

До 90-их роковин голодомору. Дослідницький проєкт «Масовий голод в нашому краї». Свідчення записали від Шовган (Паращук) Марії Іванівни, 1937 року народження, жительки села Малинці.

«Наша сім‘я: Паращук Іван Самоїлович, Ольга Кирилівна, брат Федір і я. Ми жили добре.

Але тато загинув на фронті, і ми лишились тільки з мамою.

Коли почався голод в 1946 році, ми не голодали, бо в нас була корова, дві вівці і кілька курей, слава Богу. Тоді все відбирала власть, а що лишалось - крали свої люди, щоб не вмерти з голоду.

Вівці тримали в хаті великій, корову і кури заводили до хати на ніч.

Ходили з торбинками в яр наривали пшенички (трави), варили молоко, туди кришили цієї трави, добавляли трохи муки кукурудзяної. Їли таку баланду.

У нас лишилось на зиму десь 10 кг зерна. Щоб не відібрали, мама розділила зерно в малі мішечки і поставила в подушки нам з братом під голови. Але прийшов Бергера (представник власті) і найшов то зерно, Він забирав, а ми всі плакали, тримались до останнього за те зерно, виривали в него з рук. Нічо в нас не вийшло.

Але Федя взнав де тримають фіру з конфіскованим у людей. Ми припазили (підстерегли) момент і забрали наше зерно. Довго ще ховались у бур‘янах, поки добрались додому. Слава Богу, не замітили нас і пропажу мішка.

А ще, коли вже вродило на полі жито, зібрали урожай, то лишились після збору колоски, які під страхом тюрми не можна було збирати. Нам один чоловік дозволив трохи назбирати в торбинки. Ховаючись від усіх, принесли назбиране додому. Були раді, що роздобули харчі».

На зображенні може бути: 1 особа, сидить та у приміщенні

 

На зображенні може бути: 1 особа, сидить та у приміщенні


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень